2014. aug. 26.

Hogyan NE vezess designer blogot? És én hogy csináltam?

 Hali, a blogunk hatalmas sikerre tett szert, még nem vagyunk 1 hónaposak, máris szinte (jelenleg) 60 feliratkozónk van, amit nagyon-nagyon-nagyon köszönünk! Éppen ezért hoztam egy cikket, amiben részletesen leírom, hogy véleményem szerint mitől lesz jó egy design blog, és ezzel együtt belemegyünk abba, hogy én, hogy kezdtem el a design blogot.

1. A blog létrehozás ELŐTT
 Nos ki, hogy vág neki a designer blog létrehozásnak, én alapvetően kis idióta naivként pénzt akartam vele keresni, ami csak úgy hozzáteszem illegális, mivel a dolgok, amiket felhasználsz pl fejlécen, az NEM A TE MUNKÁD! - ekkor egy picit el is keseredtem. A másik, amit csináltam az a gyakorlás, rengeteget gyakoroltam a fejléc készítést, itt az oldalon is megtalálhatóak 1-2 akkori munkám, amit aztán büszkén küldtem kritikára a once upon at the time design blognak. Mellesleg borzalmasra sikerültek azok a fejlécek (kritika). No de, hogy te hogy kezd el:

  • GYAKORLÁS - nincs annál lehangolóbb, ha egy design blog, ami jobbra-balra kritizál mindenkit, csinálja a legocsmányabb fejléceket, és még csúnya is. Készülj fel: nem a rendelőktől közvetlenül fogsz értesülni arról, hogy rossz, amit csinálsz. 
  • Ne számíts... - pénzre; hatalomra; arra, hogy ez feljogosít bármire is
  • Számíthatsz... - elégedetlenkedőkre; idegesítő emberekre; türelmetlen emberekre; tolvajokra; pesszimistákra; olyanokra; akik a sikered ellen fognak tenni; időhiányra (nem minden esetben, bár nálunk pl igen); arra, hogy egy idő után nem bírod egyedül fenntartani a blogot; arra, hogy néha bele fogsz őrülni, és képes leszel éjt nappallá téve gyártani a munkákat, mert megrészegít az egész, és te meg ezt nagyon is élvezed ;); illetve rémálmokra a blogolás miatt 
  • Jog. - jól nézd át mielőtt elkezdesz design blogot csinálni, ugyanis meghökkentően könnyű kiskorúként is akár komoly pénzbírságot fizetni. - utóbbit nyilván nem neked kell, hanem anyucinak és apucinak.
  • Nos ezek eléggé lehangolók lehetnek, de van még itt még valami: új közösség. Igen, akár egy sima IMVU, akár egy egyszerű facebook csoport, vagy szimplán egy blog, új emberekkel fogsz ismerkedni, és belecsöppensz egy új, kiforrt közösségbe, akik néha NAGYON fura tud lenni
2. Blog szerkeztése
Ugyebár mi nemrég váltottunk sablont, ugyanis az ez előttit elég kellemetlen volt használni, és nagyon nem szerettem. Egy blogskins-es sablon, aminél a menü részen esett a hó, és ilyen hófehérke stílusú. Kezdő az sablonnak nem volt rossz, és mi van veletek? 
  • SABLON! - minden design blogot a megjelenése alapján ítélnek meg, ha csúnya egy design blog, az olyan, mintha rosszul öltözne egy divattervező, szóval, ha ilyen blogot vesztesz, akkor nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy ne foglalkozz a blogod külsejével. Ezen akár több feliratkozó is múlhat. 
  • Kik számítanak? - te és az olvasók, tudd, hogy nemcsak nekik csinálod mindezt, ha te nem élvezed bukta
  • TARTALOM! - annyi olyan esetet láttam már, mikor úgy gondolta egy adott design blog, hogy ő akkor most felmegy kawaiiblogdesign-ra, és szépen elcsór onnan sok-sok mindent, aztán még meg sem említené, hogy kitől lopta, mert ez lopás. És nincs itt váll-lendítésre ok, ezért komoly büntetéseket is lehetne kapni (csak ugyebár senki sem szeret perben járni - még az "áldozat" sem [azaz, akitől csórtad]). SZÓVAL meg kell tanulni egyedit csinálni, vagy olyan oldalakról hozni, amit az ember meg sem talál az interneten (utóbbinál is természetesen jelölni kell a forrást), de ha az egyik legnagyobb magyar blogdesign oldalról csórsz, az már szánalmas :"D. 
  • SZOLGÁLTATÁSOK! - mit lehet, mit nem lehet? Ezt pontosan írd le, hogy mindenkinek világos legyen, és, hogy csak a nagyon gyenge képességűek ne értsék meg, ha valami aktív, illetve inaktív. 
3. Blogolás
 Az az igazság, hogy bármihez, amihez kéz kell, és betűk, ahhoz fogalmazási készség is kell. Persze, itt most nem novellákat írogatunk, de ha nem vagy képes normálisan megértetni magad az olvasóiddal, annak elég furcsa kimenetele is lehet. 
  • Hasznosság - ha arról kezdesz el írni, hogy, hogy a búbánatba lehet "rendszeres olvasói modult" hozzáadni a bloghoz, az valószínűleg senkit nem fog különösen érdekelni, szóval mérlegelj, hogy mi felesleges ill. mi hasznos. 
  • TISZTELET! - a design blog egy olyan műfaj, ahol a minimális tisztelet elengedhetetlen mindenki részéről. Én az elején eléggé... hogy is mondjam "furán" írtam le pl. a blog szabályait, ami nagyon csúnya dolog volt. (Csúnya dolog :"D) 
  • IDŐ - én már rengeteg olyan emberrel találkoztam, aki szó szerint pofátlanul siettetett (megjegyzem, a mi blogunk nem annyira lassú), és valahogy rohadtul idegesített. Mintha azt hinnék, hogy nem lenne az embernek magánélete. De az idő nem csak a designer idegeivel tud játszani, sőt! A megrendelőid még inkább idegesek emiatt mint te, különösen ha lassan dolgozol. Jó dolog a precizitás, de azért egy fejlécet mégsem kéne 2 hónapig húzni. 
  • KRITIKÁK - na erről a műfajról éveket lehetne papolni, és én is levehetném a polcról anyám pszichológiai könyveit, de igazából csak időhúzás. Ugyanis 3 felé kritika író van: az aki kemény, de építő kritikát ír - az aki kemény, értelmetlen és gonosz kritikát ír illetve az, aki "megóvni" akarja a szegény kis bloggerek lelkét. De csak 1 db jó kritikus van: a kemény, őszinte, de építő.  Ha te nem ilyen vagy, akkor inkább add át másnak ezt a posztot, ugyanis a lelki zűrök kiéléséhez ott a pszichológus, és a jótékonykodásoz meg ott az idősek otthona, vagy a menhely. Na és most térjünk ki azokra, akik kapják a kritikát, azaz az bloggerekre. Kinek SZABAD kritikát írni? Egyáltalán van olyan ember, akit a kritika nem sért meg még egy picit se? NINCS! Hiába áltatod magad, neked sem esik jól, ha a blogodról írnak egy szép hosszú kritikát aminek a lényege az, hogy a blog szar. Akkor lenne baj, ha ez jól esne neked... De az már más kérdés, hogy hogy kezeled le a kritikát, és akkor most itt kanyarodunk vissza: az az ember akinek érdemes kritikát írni: megsértődik (nem nagyon, de kell, hogy picit szúrja ez az egész a szemét, ha egy picit sem sértődik meg, akkor vagy egoista, vagy pedig te írsz rossz kritikát... persze itt még mélyebb lelki okok is lehetnek {nem vagyok pszichológus, de ilyen ha az anyád állandóan ezekről beszél}), ha ez megtörtént akkor elkezdődik egy természetes folyamat: amit én jobbakaroklenni folyamatnak neveztem el (a címe árulkodó). És ekkor lesz jó egy kritika író illetve ekkor válik alkalmassá egy ember arra, hogy kritikát kapjon, amennyiben ez a folyamat nem indul el, az azt jelenti, hogy az illető alkalmatlan a kritikára. Ha túlságosan beindul, akkor meg ki tudja, hogy mi történik o.O. Az ilyen emberekre is lehet mondani, hogy egoisták, én inkább tehetségtelennek nevezném őket, vagy nárcisztikus személyiségeknek (nem bírja, ha nem őt Istenítik, illetve, ha nem neki van igaza).  
  • A NAGY BETŰS VÁLASZTÓVONAL - egy designer életében el kell, hogy jöjjön az a természetes jelenség, mikor megkérdezi magától: "Tényleg szeretem én ezt csinálni?" - ezt nem másnak kell megkérdeznie, és nem másnak kell, hogy választ adjon rá, ezt csakis te magad fogod tudni, hogy mit szeretsz és mit nem. Ha erre a "nagy" kérdésre nemmel válaszolsz, akkor semmiképpen ne folytasd a design blogot, ugyanis egy kész szenvedés lesz, amiért te semmit nem fogsz kapni az élettől. Ehelyett inkább nyiss egy új blogot, vagy keress valami más hobbit :). 
4. ESEMÉNYEK
 Az esemény szervezés egy olyan dolog, ami mindenkit megmozgat. Például egy blogverseny mind a két félnek jó: az egyik kap egy ajándékot (?), vagy szimplán egy oklevelet, amivel büszkélkedhet, míg a másik híresebbé teheti vele a blogját. 

5. Gyakorlat
 Te nem tudod, és sosem fogod tudni befolyásolni azt, hogy mihez van illetve mihez nincs tehetséged. Azonban képes leszel arra, hogy kihozd magadból a maximumot, és a designerkedés során erre rá is leszel kényszerítve, van akinek 2 hónap kell, míg másoknak évek, de egyszer biztos, hogy megtanulod azt, hogy hogy alkoss meg egy teljes design-t, és, hogy mit is adnak a színek az embereknek (erről majd egy másik bejegyzésben). Ha folyamatosan csinálni fogod, műveled majd magad, (persze ez csak akkor, ha mindig magasabbra teszed majd a mércét), és amennyiben így cselekszel időn belül eléred a célodat, és megalkotsz egy olyan szépséget (vagy annál sokkal szebbet), mint amit deviantart-ról lehet letölteni. És ki tudja, lehet, hogy majd ebből is fogsz élni. :) 

Ennyi lett volna ez a cikk, remélem voltak benne hasznos dolgok, és sok mindent meg fogtok fogadni belőle, köszönöm, hogyha elolvastátok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése